Historische Collectie

FAQ - Veel gestelde vragen

Hoe werkt het zoeken?
Kijk onder de Help knop op de zoeken pagina.
Mijn zoekacties leveren veel hits op. Hoe kan ik nauwkeuriger resultaten vinden?
Probeer met meer dan een term te zoeken. Bedenk een term die als context kan dienen. Bijvoorbeeld: koffie verbruik. Leerlingen aantal. Probeer aansluitende woorden tussen aanhalingstekens: "aantal geboorten".
Ik kan niet vinden wat ik zoek.
Bedenk alternatieve termen om op te zoeken. Er worden vaak verouderde termen gebruikt. Bijvoorbeeld: koffie verbruik, maar: koffie consumptie is voor recentere data beter. Probeer een zoekwoord met een joker teken, bijvoorbeeld: werklo*. Dit levert hits op met werkloosheid en werklozen. Ga na in welke publicatie het beste gezocht kan worden. In elke publicatie kunt u apart de inhoudsopgave zoeken, door de titel in het zoekscherm te selecteren en in de zoekopties inhoudsopgaven te kiezen. Selecteer eventueel met de thema zoeker alleen die publicaties die betrekking hebben op uw zoekvraag.
Kan ik ook meer dan een pagina tegelijk downloaden?
Ja. U kunt meer zoekresultaten aanvinken en al deze images downloaden. Dat kan ook met de tekst van het image, maar alleen per image.
Kan ik de tekst ook downloaden?
Ja. Als er een pdf aanwezig is, zit daar de tekst in. Per afbeelding kunt u met de selectietool op de afbeelding tekst selecteren en deze downloaden.
Kan ik ook een pdf van het zoekresultaat downloaden?
Ja. Filter uw resultaten met de optie "PDF". Niet alle titels hebben al een PDF. U kunt hiervoor een aanvraag doen bij bibliotheek@cbs.nl met duidelijke vermelding van de titel (collectienaam).
Een titel die ik zoek is niet aanwezig.
Ons doel is alle publicaties uit het verleden van het CBS te digitaliseren. Als u de titel kent, maar hem hier niet kunt vinden, dien dan een verzoek tot digitaliseren in. Kijk eerst in onze catalogus of we de titel hebben en noteer de hele titel en het plaatsnummer. Mail naar: bibliotheek@cbs.nl
Kijk ook eens op delpher.nl van de Koninklijke Bibliotheek. Deze site bevat vele titels met statistische informatie, bijvoorbeeld over criminele en justitiŽle statistiek, sterfte, koloniale statistiek, onderwijs en het maandschrift van het CBS.